WD-SAT

Nieuws

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

‚ÄčCanalDigitaal raakt recreanten met verlaten Astra1


M7 Group heeft aangekondigd dat de belangrijkste zenders van de Nederlandse publieke omroep (NPO), RTL Nederland en SBS Broadcasting later in 2016 niet meer via de Astra1-satelliet in SD-kwaliteit te ontvangen zijn. Een beslissing die al langere tijd werd verwacht, maar die wel gevolgen heeft voor Nederlanders die wonen, leven, werken en vakantie vieren in Scandinavië en Zuid-Europa. 

"Ontvangst blijft in de meeste gevallen mogelijk maar daarvoor moet wel een grotere schotelantenne gebruikt worden."

De twaalf belangrijkste zenders van de drie mediagroepen zijn voor het einde van dit jaar alleen nog met een HD-satellietontvanger op de Astra3-satelliet te bekijken. Dat wil overigens niet zeggen dat alle zenders daadwerkelijk in HD te zien zijn want SBS9 en RTL Z worden in MPEG4 alleen in SD-kwaliteit door CanalDigitaal aangeboden. Het is nog niet bekend wanneer alle zenders van de NPO, RTL en SBS niet meer op de Astra1-satelliet worden uitgezonden. M7 Group kiest voor een gefaseerde overstap naar de Astra3-satelliet. Op dit moment zijn alleen de datums bekend gemaakt voor RTL 7 en Net5 die uiterlijk tot 5-4-2016 op de Astra1-satelliet zijn te bekijken. In de tweede fase volgen NPO 3 en RTL5 die vanaf 17-05-2016 alleen nog via de Astra3-satelliet te bekijken zijn. 

Begrijpelijk stap

Het is een begrijpelijke stap die M7 Group maakt. Nu vrijwel dgee hele klantenbase van CanalDigitaal over een HD-satellietontvanger beschikt, is het verspilling van bandbreedte om zenders zowel in SD- als HD-kwaliteit te laten uitzenden. Bandbreedte moet bij satellietbedrijf SES gehuurd worden en dat kost voor een relatief kleine afzetmarkt als Nederland veel geld. De keuze om de Astra1-satelliet grotendeels voor het Nederlandse zenderaanbod te laten vallen is om twee redenen begrijpelijk. Bandbreedte op de Astra1 is duurder dan op de Astra3 en het merendeel van het eigen zenderaanbod wordt op dit moment door CanalDigitaal op de Astra3-satelliet aangeboden. Er zijn dus zwaarwegende financiële en technische reden die dit besluit goed verdedigbaar maken. 

Niet helemaal van Astra1

Het verdwijnen van de zenders van NPO, RTL en SBS betekent niet dat CanalDigitaal geen enkele zender in het zenderaanbod op de Astra1-satelliet meer gaat aanbieden. Ondermeer zenders van Viacom en Eurosport en die worden betrokken via het Franse CanalSat (Mezzo HD, Motors HD) blijven via deze satellietpositie aangeboden worden. Ook blijven zenders die via de Astra1-satelliet worden uitgezonden in de fastscanzenderlijst aanwezig. Het gaat dan om het ongecodeerde zenderaanbod met ondermeer veel Duitse publieke en commerciële zenders en internationale nieuwszenders. Dat M7 Group met CanalDigitaal de Astra1-transponders gaat verlaten, is ook een direct gevolg van een eerder besluit van de Nederlandse publieke omroep (NPO) om M7 Group niet meer voor de satellietverspreiding te betalen. NPO stelt CanalDigitaal nu gelijk met andere Nederlandse aanbieders en stuurt jaarlijks een rekening voor de doorgiftevergoeding naar het Luxemburgse hoofdkwartier van M7 Group.

Footprint Astra3

Hoe begrijpelijk de beslissing van M7 Group ook is, heeft deze beslissing ook nadelen. Het verzorgingsgebied – bepaald door de footprint van uitzendbeams van de satelliet – van de Astra3 is anders dan van de Astra1-satelliet. Vooral als satellietontvangst van CanalDigitaal in Scandinavische landen, Spanje en Portugal gebruikt wordt, kan dit soms voor onaangename verrassingen zorgen. Ontvangst blijft in de meeste gevallen mogelijk maar daarvoor moet wel een grotere schotelantenne gebruikt worden. Woont men in deze landen dan dient men in een grotere schotelantenne extra te investeren. Dat wordt ook moeilijker als men in een appartement via een GSO-ontvangstinstallatie kijkt. De Astra1-satelliet blijft bij GSO vanwege het internationale – vooral Duitse – zenderaanbod leidend. Het plaatsen van een extra – grote - schotelantenne voor 23,5 oost in de technische infrastructuur van de GSO-installatie is in deze gevallen de meest voor de hand liggende, maar vaak wel kostbare oplossing. 

Campers

Het wordt veel moeilijker voor bezitters van een camper met een vast op het voertuig gebouwde draaibare schotelinstallatie. Mocht deze al aangepast kunnen worden dan is dit een zeer forse uitgave. Maar omdat een grotere schotel ervoor zorgt dat windvang een rol gaat spelen, kan men niet zomaar een grotere schotelantenne met dezelfde technische constructie op de camper plaatsen. Vertoeft men met een camper dus veel in Noord- en Zuid-Europa dan kan in sommige gevallen alleen het handmatig plaatsen van een grotere schotelantenne naast de camper de oplossing zijn. 

BVN

Kan men bij moeilijke of geen ontvangst van de Astra1-satelliet dan helemaal niet meer in deze landen naar Nederlandse tv kijken? Jawel. BVN blijft op deze satelliet uitzenden. Op deze tv-zender zijn tv-programma’s van de Nederlandse publieke omroep NPO en de Vlaamse publieke omroep VRT te bekijken. Deze zender is gratis te ontvangen en heeft op Eutelsat 13 oost nóg groter bereik.
 

INSTELLEN NIEUWE ZENDERLIJST OP UW SAMSUNG TV


Bij niet door CanalDigitaal geteste Samsung televisies, kan het gebeuren dat de symbol rate niet automatisch wordt aangepast. U dient dan handmatig de transponder toe te voegen als een nieuwe frequentie. Hierna vindt u daarvoor een algemene instructie (de beschreven stappen wijken mogelijk af van de menustructuur van uw toestel):

1. Open het gebruikersmenu van uw TV
2. Ga naar ‘Zenders’
3. Ga naar ‘Kanaalinstellingen’
4. Ga naar ‘Handmatig afstemmen’
5. Kies de juiste satelliet (in dit geval: ASTRA 23,5)
6. Ga naar ‘Transponder’
7. Scroll helemaal naar beneden en kies ‘Nieuw’
8. Vul hier transpondernummer 12.129 in en daaronder 29.900 (de symbol-rate)
9. Kies nu ‘Zoeken’
 
 
WD-SAT is Astra Service Dealer

WD-SAT is officieel gecertificeerd als Astra service dealer.
Met dit certificaat bent u bij ons gewaarborgd van kwaliteit en kundigheid
op het gebied van satelliet  
 

WD-SAT IS OFFICIEEL ZIGGO-DEALER EN HEEFT EEN COMPLEET ASSORTIMENT ONTVANGERS/HD-ONTVANGERS IN HET PAKKET.

  
Image  
 
 
WD-SAT STAAT VOOR SERVICE EN KWALITEIT,WIJ LEVEREN UITSLUITEND CANALDIGITAAL GOEDGEKEURDE APPARATUUR ZODAT U IN DE TOEKOMST OOK VAN BEELD VERZEKERD BENT !!!